Jak předcházet cestovnímu průjmu

Cestovní průjem je onemocnění, kterým mohou trpě osoby žijící ve vyspělých zemích během svého pobytu v rozvojových subtropických či tropických zemích.

Častější je vznik tohoto onemocnění při první návštěvě takovéto země nebo u osob se sníženou žaludeční kyselostí, osob trpících chronickým onemocněním zažívacího traktu, poruchou obranyschopnosti a dětí do 6 let věku.

Onemocnění zpravidla trvá tři až pět dnů a projevuje se odchodem více jak tří řídkých stolic během 24 hodin, někdy s pocitem na zvracení, zvracením, teplotou, bolestmi svalů, kloubů a hlavy, únavou, nechutenstvím, zimnicí, bolestí břicha, křečemi, neodbytným nucením na stolici, vyprazdňováním stolice s příměsí krve nebo hlenu.

Nejčastějším zdrojem tohoto onemocnění je znečištěná voda nebo strava. Jako nejlepší prevence se osvědčuje dodržování zásad ?šesti O?:

  1. Obchod ? dávejte přednost nakupování v kamenných obchodech před tržišti a jídlem od pouličních prodavačů (zmrzlina, maso, ryby).
  2. Originál ? kupujte potraviny pouze v originálních baleních (mléko, nápoje, zmrzlina). Nepoužívejte led do nápojů, protože nevíte z jaké vody byl připraven.
  3. Otevřít ? kontrolujte, zda nápoje v plastikových lahvích jsou a byly před vaší konzumací zavřené.
  4. Oloupat ? jezte raději ovoce, které se nechá loupat nebo si ovoce sami omyjte nezávadnou vodou.
  5. Omýt ? nejezte ovoce a zeleninu, které jste si sami neomyli nezávadnou vodou. Zelenina je často zalévána splaškovou vodou či výkaly. Z těchto důvodů nekonzumujte čerstvé jahody, hlávkový salát a jiné druhy zeleniny a ovoce, které se špatně myjí.
  6. Ovařit ? pokud nemáte možnost pít originál zabalenou vodu, pijte pouze vodu převařenou. Totéž platí o pokrmech, bezpečnější jsou ta jídla, která byla vařena či smažena.

Základem léčby je náhrada ztracených tekutin a minerálů. 
Nejvhodnějším nápojem je sladký čaj, minerální vody nebo iontové nápoje. Připravit si můžete i roztok, který je složený z 8 lžiček cukru, 1 lžičky soli, šťávy ze 2 pomerančů nebo grapefruitů a k doplnění do jednoho litru použijete převařenou vodu. Dospělí by měli vypít 250-500 ml a děti 125-250 ml tohoto roztoku během hodiny. Vhodnými potravinami jsou banány, bílé pečivo, vařená rýže, slané keksy.

V medikamentózní léčbě se používají proti průjmové léky, které snižují častost stolic. O vhodnosti jednotlivých preparátů se poraďte s ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem již před odjezdem do této oblasti. Pokud obtíže trvají déle než pět dnů, vyhledejte vždy lékaře.