Recepty francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je považována za nejlepší na světě. Snad proto, že umí dokonale využít nejrůznější dary přírody a zajímavě sladit nejrůznější chuti. Mimochodem víte, že Francouzi vlastní i nejstarší známou restauraci na světě ? Restaurace La Tour d´Argent naproti katedrále Notre-Dame v centru Paříže existuje již od roku 1582.

Pravá francouzská kuchyně pracuje zásadně s čerstvými potravinami. Při úpravě se jídla vaří a pečou pouze krátce, chuť se příliš nepřehlušuje kořením. Jídla tedy mají svoji původní chuť, která je však poněkud zvýrazněna. Vyjmenovat všechny speciality je prakticky nemožné. Tyto stránky nemohou vystihnout vše, co nám francouzské kulinářství nabízí. Proto se zmiňme jen o několika potravinách a zajímavostech. Proslýchá se, že víno, sýr a chléb jsou nejsvětější trojicí francouzské gastronomie.

Sýry 
Ve Francii najdete až 400 druhů sýra, který se vyrábí z kravského, ovčího a kozího mléka. Z plísňových sýrů stojí za zmínku roquefort (?rokfór?), vyráběný z ovčího mléka, který zraje v hlubokých skalních jeskyních. Nejznámějším představitelem měkkých sýrů je camembert, který pochází z Normandie. Sýr často korunuje oběd a hodí se k němu silné, hutné víno nebo dobré pivo. Sýr si udržuje všechny hodnoty mléka, je tedy cenným zdrojem vápníku, vitamínů, zvláště skupiny B, bílkovin, ale i tuků. Sýry jsou obecně lépe tolerovány než mléko pacienty s laktózovou intolerancí, určitě je tedy vyzkoušejte. Pokud dodržujete nízkotučnou nebo nízkocholesterolovou dietu pozorně sledujte etikety na výrobku a vybírejte si méně tučné varianty (do 30 % tuku v sušině).

Chléb 
Francouzské naučné slovníky mluví až o 34 základních druzích chleba mezi něž patří chléb selský, domácí, podlouhlá baguette, bagetka a několik druhů kulatého chleba. K jídlu se často podávají tmavé a celozrnné druhy chleba. Chléb je pro náš organismus cenným zdrojem energie. Zvláště celozrnný, který poskytuje energii déle a hlad se tedy neozývá tak brzy. Navíc je zdrojem cenných minerálů a vlákniny.

Víno 
Víno je pro Francouze jako voda pro ryby ? bílá, červená i růžová se pijí všude po celé Francii, avšak sklenka tohoto nápoje dodá nezaměnitelnou chuť mnoha pokrmům. Dopoledne se zde popijí muscadet, lehké bílé víno z Roussollonu, večer červené bordeauxské. Najdeme zde jedny z nejkvalitnějších vín na světě. Vlivem pravidelné konzumace vína, které je doplněné zeleninou a pohybem, se často vysvětluje, že Francouzi, labužníci a vydatní jedlíci zůstávají zdraví a štíhlí.


Recept týdne 
Kuřecí závitky s jemnou omáčkou 
4 plátky kuřecích prsíček, 30 g čerstvého koriandru, 500 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce mleté kurkumy, 80 g loupaných mandlí, sůl, pepř, 2 lžíce oleje

Několik lístků koriandru ponecháme na ozdobení, zbytek posekáme a rozložíme na kuřecí plátky. Osolíme, opepříme je podle chuti. Plátky stočíme a závitky svážeme nití. V malém pekáči na sporáku rozehřejeme olej a závitky ze všech stran prudce opečeme dohněda. Poté je vyjmeme z pekáče, slijeme olej a přisypeme kurkumu. Závitky vrátíme do pekáče a pekáčem zlehka potřepáváme, až se maso kurkumou obalí. Obalené závitky opatrně podlijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme mandle, přikryjeme a pekáč vložíme do předehřáté trouby (200 ?C nebo stupeň 3). Závitky pečeme asi 10 minut doměkka.

Upečené závitky vyjmeme a odložíme stranou. Vypečenou šťávu scedíme a postupně ji rozmixujeme se zachycenými mandlemi tak, aby vznikla polotekutá omáčka. Zlehka ji opepříme a osolíme.

Ze závitků odstraníme nit a nekrájíme je na plátky. Upravíme je na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme ozdobené lístky koriandru a s pečenými bramborovými pusinkami. Ty připravíme jednoduše: Uvařené brambory rozšleháme na kaši, přidáme žloutek, asi 2 lžíce másla a špetku soli. Zpracujeme na těsto, kterým naplníme zdobicí sáček. Na vymazaný plech tvoříme malé věnečky, které pečeme asi 10 ? 15 minut do zlatohněda.

BON APPETIT ! Dobrou chuť!