Výživa při alergiích
V současné době se výskyt potravinové alergie na celém světě odhaduje na 2-3 % populace. V České republice převládají alergie na bílkoviny kravského mléka, vejce, mouky, ovoce (např. jahody, jablka, broskve, kiwi,...), zeleninu (např. celer, mrkev, petržel,..), koření (např. fenykl, kopr, pepř, atd.), mák, ořechy a další.
Pro zjištění, na kterou potravinu jste právě vy alergičtí, je nutno zavést tzv. vylučovací dietu. S jejím sestavením respektive vyloučením a opětovným zařazováním potravin do jídelníčku vám může pomoci program "Výživa při alergiích a intolerancích". Během šesti konzultací jsou zjištěny potraviny, na které máte alergii či je netolerujete.
Tyto potraviny jsou ve vašem jídelníčku nahrazeny jinými potravinami tak, aby nedošlo k nedostatečnému příjmu některých živin, minerálních látek nebo vitamínů.